Dnes slávnostne otvoria zrekonštruovanú Tatranskú galériu

26.10.2009 Poprad

Takmer po roku dnes slávnostne otvoria v Poprade zrekonštruovanú historickú budovu Tatranskej galérie.
Ako uviedla jej riaditeľka Anna Ondrušeková, samotná rekonštrukcia prebiehala v dvoch etapách. V prvej, ktorá sa skončila v apríli tohto roku, vybudovali novú prístavbu, do ktorej sa presťahovala galéria so svojimi administratívnymi priestormi a depozitom. Druhá etapa sa začala v máji a týkala sa interiéru, výmeny podláh a statiky v hlavnej budove, a tiež išlo o kompletnú rekonštrukciu elektroinštalácie, kúrenia, hygienickej časti a časti osvetlenia. Pribudol i nový bezpečnostný systém a systém požiarnej ochrany.
Tatranskú galériu čaká ešte jedna etapa rekonštrukcie, v rámci ktorej sa sústredia na dokončenie bezbariérovosti, výťah, vybudovanie kaviarne, reštaurácie, malého art shopu a kníhkupectva. Rekonštrukciou prejde aj komín, ktorý je stavaný zvláštnou technológiou, a nádvorie, ktoré by malo byť oddychovou zónou pre návštevníkov. Finančné prostriedky na túto etapu chce galéria získať zo štrukturálnych fondov.
Riaditeľka ďalej informovala, že ich výstavné priestory patria medzi najväčšie na Slovensku, výstavná plocha je takmer 1000 m2.
\"Celá rekonštrukcia, ktorá prebiehala 13 mesiacov, stála okolo 820.000 eur (24,7 milióna Sk), ktoré poskytol Prešovský samosprávny kraj a prispelo aj Ministerstvo kultúry SR v rámci grantového systému Obnovme si svoj dom. Prispeli nám na druhú etapu rekonštrukcie - vynovenie fasády a na vybavenie depozitu, \" uviedla Ondrušeková.
Slávnostné otvorenie Tatranskej galérie je na programe dnes o 18. hodine. V rámci otvorenia chce galéria predstaviť svoj depozitár a taktiež veľmi vzácne reštaurované diela z 18. storočia, ktoré budú mať premiéru. „Chceme predstaviť našich mladých umelcov, absolventov Vysokej školy výtvarných umení z nášho regiónu. Je to Anna Mária Kolárová a Kamil Kozub, \" dodala Ondrušeková. Venujú sa dizajnérskym dielam a tradičnej olejomaľbe. Taktiež si budú môcť návštevníci v deň otvorenia pozrieť aj diela významných osobností slovenského výtvarného umenia.
V rámci slávnostného otvorenia vystúpia v galérii hudobní hostia Martin Babjak, Daniel Buranovský i swingová kapela z Banskej Bystrice. Zrekonštruovanú galériu slávnostne otvorí predseda PSK Peter Chudík a primátor mesta Poprad Anton Danko.
 

Vyberte región